Formidabilele detalii care fac ca gazonul Craiovei să fie cel mai bun din țară

Formidabilele detalii care fac ca gazonul Craiovei să fie cel mai bun din țară

“Fără îndoială, veți avea cel mai bun gazon din țară”, spune Mircea Crăciun, managerul Eco Garden Construct, în timp ce se apleacă să culeagă o hârtie minusculă, invizibilă oricărui alt ochi, din iarba despre care vorbește cu o pasiune greu de descris. În drumul către locul unde urma să-i luăm interviul, pe una dintre băncile de rezerve, Mircea mai adună vreo două hârtiuțe.

 

”Vorbiți despre teren ca despre o ființă vie”, aveam să remarcăm la un moment dat, pe parcursul discuției. Clipește mirat. ”Păi, asta și este. Gazonul trebuie îngrijit ca un bebeluș.” Urmează o conversație lungă, interesantă, pline de date tehnice și de amănunte necunoscute simplilor spectatori, despre arta de a face un gazon perfect. Și toate aceste detalii duc la concluzia lipsită de orice exagerare: Craiova va avea cea mai bună suprafață de joc din România.

 

”Viața ce aci palpită”, plină de confort occidental

 

De când a fost pus gazonul, arena din Craiova deja trăiește, chiar dacă nici un spectator nu a intrat încă pe stadion. Viața nu este doar în firele de iarbă care sorb cu nesaț apa din sol, ci se desfășoară într-un zumzet constant și deasupra lui. Până când leii să facă primii pași oficiali pe noul gazon, păsările și gângăniile se bucură în voie de minunea apărută aproape peste noapte. Dar cel mai plăcut lucru la contactul cu stadionul aflat în această fază este acel miros de iarbă proaspătă care a atras către fotbal atâtea milioane de copii și care continuă să trezească nostalgia tuturor celor care nu-l mai joacă.

Mircea Crăciun este categoric: ”Aveți cel mai bun gazon din țară, dar cu această calitate vine și o mare responsabilitate. Vorbim despre un tip de gazon foarte pretențios, iar mentenanța trebuie făcută foarte bine.” Firma lui Mircea se va ocupa timp de 6 luni de îngrijirea gazonului, așa cum prevede contractul cu antreprenorul stadionului. În acest timp, oameni din club și din Craiova vor fi special antrenați să înțeleagă prețioasa suprafață de joc și să o trateze cum se cuvine.

Când l-am întrebat despre problemele apărute la alte suprafețe de joc din țară, cum ar fi Arena Națională, Mircea vorbește despre o combinație între gazon ieftin, mentenanță proastă și birocrație. Paradoxal, ultima ar fi cea mai periculoasă, explică Mircea Crăciun: ”Dacă sistemele de avertizare îți spun că astăzi ai o problemă la gazon, atunci ea trebuie tratată chiar în acea zi. Amânarea poate duce la creșterea enormă a costurilor de tratament sau chiar la moartea gazonului. De aceea este bine să existe permanent un buget de mentenanță gata aprobat, pentru a nu se pierde timp ulterior cu aceste proceduri, cum s-a întâmplat  pe mai multe arene din țară.” Acesta adaugă că accesul altor persoane pe gazon în afara fotbaliștilor, arbitrilor și oamenilor care se ocupă cu mentenanța trebuie interzis, ba chiar recomandă folosirea unor semne de ”Nu călcați iarba”. Pentru presă, totuși, ne-a permis să facem mici concesii.

 

Argumente interesante care fac din iarba Craiovei cel mai bun gazon din țară

    1. Are cele mai moderne echipamente de întreținere din lume, de la această oră: în primul rând, șase aparate de lumină artificială (vedeți foto jos), tehnologie apărută acum circa 10 ani. Acest sistem de lumini este combinat cu 19 aspersoare aduse din America, tehnologie 2016, practic de ultimă generație, dar și cu sisteme de aerisire artificială la fel de noi. La toate acestea, pentru simularea perfectă a condițiilor naturale optime, se adaugă 30 de kilometri de țeavă de încălzire, care șerpuiește pe dedesubtul ierbii. Bineînțeles, toate aceste utilaje sunt omologate și recomandate de UEFA.

    2. Dar cele mai moderne sunt cele două analizoare speciale, niște softuri care stau pe suprafața de joc permanent, mai puțin la meciuri, și care oferă informații în timp real despre umiditatea terenului, temperatura acestuia, intensitatea luminii și nivelul de oxigen din sol. Cu ajutorul lor, cei care vor avea acces la program pot folosi un sistem de supraveghere video care poate focaliza imaginea până la cele mai mici detalii ale ierbii, ceea ce permite accesul la aceste informații administratorilor sistemului, oriunde s-ar afla aceștia.

    3. Știința are nu doar cel mai bun, ci și cel mai întins gazon dintre echipele din România. La o suprafață totală de 9600 mp, acesta permite o distanță de circa 5,5 metri de la liniile de margine la capătul suprafeței cu iarbă, pentru un plus de siguranță și estetică. UEFA impune doar 2,5 metri.

    4. Zona din fața porților este o combinație de gazon natural și gazon sintetic (50/50), pentru un plus de rezistență, deoarece este o zonă foarte folosită și care de obicei se tocește mult mai mult.

    5. Pentru partea de instalații și sisteme, firma constructoare oferă 5 ani de garanție.

    6. Sub iarba propriu-zisă găsim 50 cm de balast, 20 cm de strat soft unde sunt montate țevile sistemului de încălzire și, la suprafață, 25 cm de nisip amestecat cu turbă specială, adusă din Lituania, pentru ca PH-ul ei să fie compatibil cu cel al ierbii și aceasta să se prindă perfect.

    7. Înlocuirea unui astfel de gazon (la care constructorii dau asigurări că nu se va ajunge, dacă mentenanța este făcută ”după manual”) ar costa 200.000 de euro.

    8. Gazonul propriu-zis este produs de Euro Green, societate nemțească, unul dintre cei trei coloși care produc gazon pentru terenuri de sport, la nivel mondial.

    9. Pentru că vorbim de o suprafață atât de delicată și de pretențioasă, constructorul recomandă evitarea folosirilor mașinilor grele de tuns și, paradoxal, să se apeleze la mașini mici, „de mână”. De altfel, cele mai multe dintre marile cluburi au revenit la această tehnologie din alte vremuri, care nu doar creează o anumită intimitate între cel care tunde gazonul și suprafața de joc, ci o și protejează pe aceasta.

    10. Din estimările constructorilor, Craiova poate efectua primul antrenament pe noul gazon în circa 4-5 săptămâni de la montarea acestuia.

Liga 1 Betano

Meciul următor

Joi, 25 Apr 2024

21:45

CFR Cluj

Play-off Liga 1

Stadionul „Ion Oblemenco”

DigiSport 1, Prima Sport, Orange Sport

Newsletter

Scrie-ne!

Datele personale colectate în formularul de mai sus vor fi folosite exclusiv pentru îmbunătățirea calității serviciilor noastre, prin luarea la cunoștință a sugestiilor și nemulțumirilor dvs.