39 de ani de la calificarea în semifinalele Cupei UEFA

39 de ani de la calificarea în semifinalele Cupei UEFA

Astăzi, 16 martie 2022, se împlinesc 39 de ani de când Știința realiza cea mai mare performanță: calificarea în semifinalele Cupei UEFA, după 1 - 0 cu Kaiserslautern.

Craiova fierbe, oamenii sunt nerăbdători, emoții, unii juveți caută bilete la meci. Familiile băieților se pregătesc de o scurtă “vizită de lucru” în cantonament. Trenurile sosesc la Craiova cu mii de “nea Mărin” care vor să vadă minunăția… prima echipă din România calificată într-o semifinală europeană! Asta da lovitură!

Azi e 15 martie. Cu 13 zile mai devreme am pierdut în Germania Federală, 2-3. A fost al dracului de greu, dar a ieșit aproape bine. Doar a fost 3-0 pentru nemți, în minutul 51! Cu 1-0 mergem mai departe! Toată lumea simte asta, dar pe nemți știi că i-ai bătut doar atunci când îi vezi urcați în autocar. Băieții sunt cu toții în cantonament, tradițional… cu trei zile înainte de fiecare meci.

După-amiaza

-Băi, băieți! Hai să vedem cum facem să le luăm mingea ăstora! Ați văzut acum doi ani, cu Bayern Munchen, că nu puteam să-i deposedăm. Ăștia au forță, nu glumă! Da, e glasul lui Nicolae Tilihoi, singurul zdrahon din defensiva Științei.

-Păi cum să facem? Noi nu avem antrenamente specifice de forță! Sunt vocile a doi-trei colegi. Tot timpul deposedări! Să nu stea mingea la ei! Asa ne-am îmbărbătat în cantonamentul alb-albastru. (Tilihoi)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

-Mamă, ce zarvă! Iar au intrat oamenii în cantonament! De unde să le dăm bilete! Toată lumea vrea bilete! Rodioane, dă-ne bilete! Am dat și în dreapta, și în stânga, dar gata… s-au terminat! (Cămătaru)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Urmează ședința video. Andrei Șerban, ministrul de externe, și fanul nostru, ne-a rezolvat prin Ambasada din Germania niște casete video cu nemții. Uite, meciurile lui Kaiserslautern cu Bayern Munchen și Schalke! Ce materiale bagă ăștia!

Nea Tică ne pune și meciul tur. Aici a fost rău, tu ai greșit aici, aici a fost bine! Nu mai faceti asta! În fine, a trecut, hai să vedem ce facem mâine. Nu vă repeziți. Fiți calmi. Important e să nu luăm gol. Pe finalul meciului, ne urcăm pe ei! Asta aude toată echipa. Gata ședința! Stați, țipă nea Tică! Am uitat să vă zic: aveți grijă la Brehme. El e cel mai periculos. Urcă mult în atac și are centrări ucigătoare! Nu-l lăsați să miște! (Constantin Oțet… nea Tică, antrenorul)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Am terminat de mâncat și am ieșit prin parcul Romanescu. Chiar am emoții, desi sunt mare cât casa! Mi-am dat seama că este cel mai important moment din viața mea… a noastră! Toți se uită la mine și imi spun “Hai, Cami! Dă un gol!”. De parcă e atât de simplu! Dar nea Tică a știut să ne motiveze. Și ne-a zis că toată lumea așteaptă calificarea. Să ne uităm în tribune, dar și mai departe, la toti oamenii care sunt în fața televizoarelor și radiourilor. (Cămătaru)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Se lasă seara…

Gata cu plimbarea. Vine masa! Apoi aștept cu nerăbdare să mă bag la bazin și saună. Simt că am puțin peste greutate. Am 1,78 înălțime… trebuie să am 78 de kile! Sunt obsedat de greutate! Uite, a venit și nevastă-mea cu copiii. Ne pupăm repede, două-trei îmbrățișări, tot atâtea vorbe și gata! Îi trimit acasă. Vreau să mă ajung în camera, să fac câteva jocuri de rummy cu Donose… apoi somn! Mâine e ziua cea mare! (Tilihoi)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Adunarea! Toată lumea să fie în sala de mese la ora 20:00! Culmea, tocmai am servit masa cu toții! Aaaa, am înțeles! Președintele Consiliului Județean ne ține o cuvântare… Dragi, tovarăși! Am primit dispoziție de la partid, de la București, să îi batem pe nemți! Știți ce aveti de făcut, nu?! De parcă n-am fi știut… Astea sunt vremurile, n-avem altele! Câștigă Craiova, câștigă România, câștigă și Ceaușescu!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

16 martie…

Dimineața

Primul moment al zilei… l-am trimis pe șoferul autobuzului nostru să ne cumpere lapte la sticlă. Sa-l avem în mașină, când mergem spre stadion. Așa e la fiecare meci acasă, doar nu schimbăm tradiția chiar acum, înaintea meciului cu nemții!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Azi stăm izolați până la joc. Nu suntem sălbatici, dar suntem doar noi cu noi. Nea Tică ne mai bagă niște vorbe de duh, motivaționale. Dar suntem deja montati! Știm care jucăm, nu e nicio surpriză. Se mai schimbă doar un om pe la mijloc, eventual altul lângă Cămătaru.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Masa! Ai mei mănâncă mușchi de vită, cartofi și salată. Eu am tabietul meu în ziua meciului: miere și două felii de pâine cu unt și șuncă.  (Tilihoi)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Am ajuns la stadion. Mama, uite ce e în tribune. Deja sunt 30.000 de oameni, desi mai sunt trei ore până la meci. Uite cum se aud zarurile! Ce campionat de table fac oamenii ăia… sună vocea lui Cămătaru. În tribune, oamenii mănâncă, beau și își fac curaj. Pare că nimeni nu lucrează azi în Craiova. Totul pare paralizat în oraș. Iar tot orașul și o bună parte din țară pare că și-au făcut tabără lângă stadion.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Sunt concentrat la maximum când văd această frumoasă mulțime. Aproape că am uitat și de oferta primită acum două săptămâni, în Germania. Să mă însor cu o nemțoaică și să rămân acolo și să joc pentru Kaiserslautern! Dar cum sa părăsesc echipa? Cum sa-i las pe oamenii ăștia fără Rodion Cămătaru? Trebuie să ne calificăm!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ora 14:00… englezul Hackett a fluierat! A început meciul Craiovei, al Olteniei, al României!
Universitatea: Lung – Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu – Țicleanu, Balaci, Geolgău, Donose – Crișan, Cămătaru.
Kaiserlautern: Reichel - Wolf, Briegel, Dusek, Brehme - Geye, Melzer, Eilenfeld, Bongartz - T. Nilsson, Allofs.

Știința! Știința! Hai, Craiova! Un vulcan cu 45.000 de suflete pe Central! Și alte milioane care nu au încăput!

Se termină prima repriză. Nemții sunt în semifinale. Un scor alb, precum echipamentul nostru. Nea Tică face o primă schimbare, intră Beldeanu, în locul lui Zoli Crișan. Încă 45 de minute de speranță!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Văzându-mă extrem de nervos, primarul din Kaiserslautern mi-a întins un trabuc și mi-a spus: -Domnule Păunescu, doriți o țigară? Nu, mulțumesc, doresc un gol!

Iese Geolgău, intră Cârțu. Hai, se poate!

Este ora 15:37. Cămătaru trage formidabil de la 25 de metri, dar Reichel respinge în corner. Minunea blondă Balaci execută de la colțul terenului… Goooool, Negrilă! Formidabil! Este minutul 82… suntem în semifinale!

Pe stadion este nebunie, in timp ce distinsul și amabilul primar din Kaiserslautern avea în colțul gurii o țigară, iar Adrian Păunescu un gol în colțul porții. Mulțumesc, domnule primar! (asta a scris Păunescu în Flacăra, anul XXXII, nr.11, vineri, 18 martie 1983 referitor la discuția lui cu primarul)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Se termină meciul. Craiova este în semifinale. Pe stadion, poetul Adrian Păunescu scrie primele versuri din “Imn pentru Oltenia!”. Brusc, Craiova nu mai este capitala Olteniei! Este capitala României! Știința este prima formație din România care atinge semifinalele unei competiții europene. Bravo, baieți! 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Gata! Maestrul Fănuș Neagu și-a scris cronica: Vest-germanii numesc Universitatea Craiova Uzina Krupp a Răsăritului. Crainicul lor îl invocă pe Dumnezeu și anunță uimit: Domnilor, noi știam că diavolul se numește Balaci, Cămătaru sau Țicleanu și, iată, apare sub numele său adevărat, se numește Negrilă…

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Se înserează…

Am încercat să plec de la stadion cu soția, cu mașina noastră. N-am putut! Oamenii m-au despărțit de nevastă, m-au luat pe sus și m-au dus acasă! Am rămas fără haină și pantofi… cadou pentru calificare! Uite, a venit soția acasă! Dar mașina tot la Central a rămas! Mă duc s-o iau, sper să nu mă recunoască cineva. Vreau să stau acasă, la un șpriț cu Balaci și vecinii!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Oamenii curg pe Calea Unirii spre Hotel Jiul. Păunescu a anunțat că face Cenaclul Flacăra pe nepusă masa! Mi-a zis un prieten că cică sunt 100.000 de oameni în față la Jiul! Lumea petrece, se cântă și se scandează Hai, Universitatea! Hai, Craiova! Campioana unei mari iubiri!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

-Negoro, ieși afară! Sunt oamenii în fața casei! Hai să petrecem! Cu flori, cu steaguri. Sunt câteva mii. Cum să-i bag pe toți înăuntru? Baieți, am un butoi mare cu vin. A început petrecerea… ne-am calificat! Vă dați seama! Cu un gol dat de mine, eu, fundaș dreapta!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

La Jiul e petrecere mare. Dar e și panică! Nemții se tem pentru pielea lor! Vor să plece spre aeroport și se tem de mulțime! -Tovarăși, să facem un culoar și să-i lăsăm pe oaspeții noștri să plece spre aeroport! Asta ne cere Păunescu. Și încă ceva… să îi aplaudăm pe nemți! Gata, s-au urcat în autocar. I-am bătut! Hai, Universitatea! Hai, Craiova! Oltenia Eterna Terra Nova / Un cântec are astăzi și-n priviri / Hai, Universitatea, hai, Craiova! Tu, campioana unei mari iubiri!

#AbonatiLaIstorie

Liga 1 Betano

Meciul următor

Lun, 12 Dec 2022

20:30

CS Mioveni

Liga 1

Stadionul „Orășenesc”

DigiSport 1, Prima Sport, Orange Sport

Clasamentul

# Echipa M P
1FC Farul1841
2CFR Cluj1634
3FC Rapid1833
4Universitatea Craiova1731
5FC Hermannstadt1727
6FCSB1627
7FC Petrolul1826
8Sepsi Sf. Gheorghe1825
9FC Voluntari1821
10FC Argeș1821
11Chindia1720
12FC Botoșani1720
13U Cluj1818
14UTA Arad1817
15FCU1816
16CS Mioveni188

Newsletter

Scrie-ne!

Datele personale colectate în formularul de mai sus vor fi folosite exclusiv pentru îmbunătățirea calității serviciilor noastre, prin luarea la cunoștință a sugestiilor și nemulțumirilor dvs.