Retro Știința cu Florin Jianu - Episodul 5

Retro Știința cu Florin Jianu - Episodul 5

Sâmbătă e ziua retro și v-am pregătit cel de-al 5-lea episod din rubrica „Retro Știința cu Florin Jianu”. Vă redăm textul integral mai jos.

În vara anului 1977, pe stadionul Republicii din București se juca finala Cupei României la fotbal, era minutul 50 și Ilie Balaci înscria un gol senzațional, după ce îl dribla scurt pe Florin Marin și făcea o cursă de 30 de metri, cu trei apărători încercând să îl deposedeze, să îl doboare chiar. Universitatea Craiova conducea Steaua București cu 1-0, dar se mai întâmplase și în altă finală, în 1975. Atunci Oblemenco deschisese scorul pe stadionul 23 August, dar Nae Manea marca două goluri care trimiteau cupa în Giulești. Un fotograf inspirat sau poate doar norocos realiza una dintre cele mai frumoase fotografii din istoria Științei Craiova în momentul în care Balaci, îngenuncheat în fața tribunei cu olteni este înconjurat de doi fundași steliști cu mâinile în șolduri și de Moraru, care privește încă uimit mingea din poartă, minge care a ajuns în câteva secunde, mângâiată de gheata lui Ilie, de la mijlocul terenului în plasă.

Oblemenco jucase ultimul său meci pentru Știința pe 27 februarie, tot în cupă, într-un meci în care Balaci înscrisese de două ori și Beldeanu o dată, plecase apoi în exil la Galați, alături de marele său prieten Petre Deselnicu, o despărțire forțată de antrenorul Constantin Teașcă, care spunea despre cei doi că sunt ,,foste firme luminoase, dar care acum au rafturile goale.”

Până la finala de pe Republicii, Universitatea trecuse de Corvinul (victorie la Craiova în decembrie 1976), de Jiul, în sferturi zdrobise UTA la Severin cu 5-0 (marcatori Donose, Purima, Cârțu, Cămătaru), iar în semifinale eliminase Rapidul la Pitești într-un meci decis de un gol, golul lui Sorin Cârțu.

Între echipă și Teașcă ardea mocnit focul unui conflict început odată cu îndepărtarea veteranilor Oblemenco și Deselnicu. La ultima etapă, un 2-2 în Trivale, pe banca echipei a stat corăbianul Constantin Deliu, fost fotbalist în echipa ce promovase în 1964 în divizia A, oltean extrem de iubit de jucători, Teașcă părăsind echipa cu doar câteva zile înaintea finalei cu Steaua București. Ștefănescu și Donose marchează pentru ultima victorie a Universității din acel sezon, o victorie clară cu Jiul Petroșani și echipa termină sezonul pe locul 3, un sezon în care a arătat deseori că poate lua titlul.

Așadar, în finala din 1977 Ilie Balaci marca în minutul 50 un gol memorabil, Știința conducea Steaua și era mai aproape ca niciodată de câștigarea primei cupe, după ce în 1975 pierduse în prelungiri cu Rapidul și în 1976 fusese eliminată la Pitești în semifinale de CSU Galați. Finala începuse cu un penalty ratat de stelistul Vigu în minutul 8, golul Minunii Blonde a dat încredere echipei și în minutul 63 Sorin Cârțu urcă pe garduri tribuna oltenilor. Șapte minute mai târziu fostul craiovean Sameș îl lovește intenționat pe Donose, este eliminat, cu toate acestea Florin Marin marchează pentru Steaua. În minutul 89 Costică Ștefănescu ratează o lovitură de la 11 metri și meciul se termină.

Universitatea Craiova câștiga prima cupă a României . Fotbaliștii olteni l-au purtat pe brațe pe Constantin Deliu, antrenorul care în câteva zile a reușit să limpezească tot ceea ce tulburase Titi Teașcă în vestiarul echipei. Campioana unei mari iubiri își cântase cântecul de lebădă atunci când Tunarul și Talibă plecaseră la Galați, dar în ziua aceea înmugurea Craiova Maxima. Au jucat în acea finală: Boldici, Berneanu, Tilihoi, Ștefănescu, Purima, Donose, Balaci, Beldeanu, Crișan (85 Negrilă), Cârțu, Marcu (46 Cămătaru).

Au trecut 44 de ani de la câștigarea acelei finale și azi Universitatea Craiova joacă la Ploiești, acolo unde am mai câștigat un trofeu cu mulți ani în urmă, pentru cea de-a opta Cupă, o cupă ce se vrea a fi închinată Minunii Blonde, fotbalistul care a fost pe teren și la meciul ce ne-a adus primul titlu și la meciul ce ne-a adus prima cupă.

Astăzi, Universitatea Craiova, Gică Craioveanu și suporterii care au făcut deplasarea la Ploiești scriu o nouă filă a celei mai frumoase povești de iubire dintre oameni și fotbal.

#RetroStiinta

Liga 1 Betano

Meciul următor

Lun, 20 Sep 2021

21:00

CFR Cluj

Liga 1

Stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”

DigiSport 1, Telekom Sport, Look TV

Clasamentul

# Echipa M P
1CFR Cluj821
2FC Rapid817
3FC Botoșani817
4FC Farul815
5UTA Arad815
6Universitatea Craiova813
7FCSB812
8FC Voluntari812
9FC Argeș810
10CS Mioveni810
11Chindia89
12FCU88
13Sepsi Sf. Gheorghe87
14FC Dinamo86
15Gaz Metan84
16Academica Clinceni82

Newsletter

Scrie-ne!

Datele personale colectate în formularul de mai sus vor fi folosite exclusiv pentru îmbunătățirea calității serviciilor noastre, prin luarea la cunoștință a sugestiilor și nemulțumirilor dvs.