30 de ani de la o victorie memorabilă în fața „câinilor”

30 de ani de la o victorie memorabilă în fața „câinilor”

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la o victorie cu totul specială în fața marei rivale Dinamo, scor 1 - 0, grație reușitei lui Gigi Ciurea. 

În 1989, Craiova, cu Sorin Cârţu pe bancă, învingea un Dinamo „beton”, care îl avea antrenor pe Mircea Lucescu. Este meciul care a tăiat respiraţia a 50.000 de oameni îndesaţi într-un „Central” unde Fiorentina, Kaiserslautern şi Bordeaux au fost „executate” într-o Cupă UEFA de vis pentru olteni în sezonul 1982-1983.

Dinamo București (4-4-2): Stelea – Mihăescu, Andone, Rednic, Klein – Sabău, Lupescu, Mateuţ, Lupu – Răducioiu, Vaişcovici

Universitatea Craiova (5-4-1): Boldici – Mănăilă, Săndoi, Gică Popescu, Zamfir, Adrian Popescu – Ciurea, Olaru, Bica, Badea – Pigulea

Maestrul Marius Mitran despre acest meci: „Începe. Iar ceea ce se petrece după primul fluier al lui Ştreng e imposibil de descris. Dinamo se instalează la cârmă, Cârţu îi retrage pe ai noştri. Şi Dinamo începe pasul unu: Lupu către Lupescu. Apoi, ca într-un dans, Mateuţ, Rednic, Sabău, înapoi la Andone, iar Lupu… Oamenii, cei 50.000 tac. Cârţu e cu mâna la gură. Lucescu e aproape o statuie. Ciurea, Badea şi Pigulea încearcă o recuperare. Eşuează. Iar atunci se petrece ceva ce n-am trăit niciodată, nicăieri. „Centralul” se zguduie din temelii, ca un răspuns la uluitorul joc de pase al băieţilor lui Lucescu. Badea recuperează prima minge, o întoarce prudent lui Gică Popescu şi acesta preia, trece de Răducioiu, lansat în presing, de Lupescu, apoi de Rednic, care faultează. În clipa aia, universul se dezintegrează. Stadionul efectiv urlă bestial. „Ştiin-ţa! Ştiin-ţa!! Ştiin-ţa!!!” În peluză explodează patru petarde. Nu mai e ceaţă, dar e fum gros, galben-negru. „Ştiin-ţa! Ştiin-ţa!” E ca o barieră de netrecut spre poarta lui Boldici. „Ştiin-ţa!! Ştiin-ţa!” Curând, nu se mai percepe, din cauza isteriei, decât perechea de vocale „iiiii-aaa!!!” urlate!

…Şi fault. Şi pas. Şi fault. Săndoi îl seceră pe Răducioiu, Lucescu intră în teren. Intră şi Cârţu. „Ştreng era leoarcă de transpiraţie. Urla şi el la mine, Sorine, nu mai loviţi! Dau roşu!! Ia dă, îi zic, ia să văd! Ce cauţi în teren?, zice. Da’ Lucescu ce caută?, zic şi eu.” În studioul de la Digi, Sorin zâmbeşte şi se încruntă. „Aşa a fost. Gică Popescu a ieşit apoi, prin minutul 24, cu ea la picior, i-a pasat lui Bica, Dănuţ a jucat în stânga, în spatele lui Sabău, Adrian Popescu a preluat, cursă de 30 de metri, centrare pe jos şi Ciurea, din cădere, i-a luat faţa lui Klein, a intrat cu totul în poartă, gol! Asta a fost!”

#MeciuriDeLegenda

Liga 1 Betano

Meciul următor

Dum, 12 Iul 2020

21:00

FCSB

Play-off Liga 1

Stadionul „Ion Oblemenco”

DigiSport 1, Telekom Sport, Look TV

Clasamentul

# Echipa M P
1Universitatea Craiova638
2CFR Cluj536
3Astra Giurgiu528
4FCSB527
5FC Botoșani527
6Gaz Metan625

Newsletter

Scrie-ne!

Datele personale colectate în formularul de mai sus vor fi folosite exclusiv pentru îmbunătățirea calității serviciilor noastre, prin luarea la cunoștință a sugestiilor și nemulțumirilor dvs.