La mulți ani, Gabi Balint! #59

La mulți ani, Gabi Balint! #59

Astăzi, 3 ianuarie 2022, fostul antrenor al Științei împlinește vârsta de 59 de ani. Clubul Universitatea Craiova îi urează lui Gabi Balint multă sănătate și fericire.

Gabi Balint a fost cooptat în proiectul renaşterii fotbalului oltean în martie 2014, preluând funcţia de antrenor principal al echipei mari. În cele 15 jocuri din campionat cu Gabi Balint pe banca tehnică, Universitatea a înregistrat 11 victorii, două remize şi două înfrângeri. Graţie acestor rezultate obiectivul echipei, promovarea în prima ligă, a fost îndeplinit.

Balint şi-a început cariera de antrenor în 1994, la 31 de ani, când a fost instalat secund la naţionala României de către selecţionerul Anghel Iordănescu. Patru ani mai târziu a venit prima sa provocare ca principal, la gruparea Sportul Studenţesc. În mai 2000, a fost chemat din nou să se alături echipei tehnice a naţionalei României pentru pregătirea Euro 2000.

În vara lui 2000 a fost cerut de Mircea Lucescu ca secund la Galatasaray, dar după un sezon a revenit la naţionala tricoloră, ca asistent al lui Gheorghe Hagi. După ce Hagi şi-a dat demisia, Gabi Balint a preluat echipa gruparea moldoveană Sheriff Tiraspol. În 2003 s-a întors în România şi a semnat cu Sportul Studenţesc, echipă pe care a promovat-o în prima divizie. În următoarele două sezoane i-a fost secund lui Hagi la Galatasaray şi Poli Timişoara. În 2007 s-a întors la Timişoara ca antrenor principal. În 2010 a fost numit selecţioner al naţionalei Moldovei, unde a stat doi ani. În aprilie 2013 a fost instalat pe banca tehnică a formaţiei FC Vaslui, aceasta fiind ultimul angajament.

Ca jucător, Gabi Balint a fost un mare campion: 5 tiluri naţionale, 3 Cupe ale României, câştigător al Cupei Campionilor Europeni (1986) şi al Super Cupei Europei (1987) şi golgheter al Diviziei A (1988-1989). În 1990, Gabi Balint s-a transferat la Real Burgos, grupare din Primera Division. În campionatul românesc a evoluat în 265 de partide, reuşind 69 de goluri. În Spania a jucat 83 de meciuri, înscriind de 28 de ori.

Gabi Balint are 34 de selecţii în naţionala României pentru care a punctat de 14 ori. A evoluat inclusiv la Campionatul Mondial din 1990, desfăşurat în Italia, unde a marcat în porţile Argentinei şi Camerunului.

#GabiBalint

Liga 1 Betano

Meciul următor

Nici un meci în viitorul apropiat.

Newsletter

Scrie-ne!

Datele personale colectate în formularul de mai sus vor fi folosite exclusiv pentru îmbunătățirea calității serviciilor noastre, prin luarea la cunoștință a sugestiilor și nemulțumirilor dvs.